Het Franchise Ondernemers Assessment

Het Franchise Ondernemers Assessment

Met het Franchise Ondernemers Assessment krijgt je als franchisegever optimaal inzicht in de competenties en vaardigheden van jouw (aspirant-)franchisenemers

De selectie van goede nieuwe franchisenemers is een uitdaging. In een gesprek kunnen soms wenselijke antwoorden gegeven worden, waardoor je jouw potentiële franchisenemer niet echt leert kennen. Alleen een gesprek tijdens de selectie volstaat niet om te weten waar de sterke en minder sterke punten van de potentiële franchisenemer liggen. Het Franchise Ondernemers Assessment helpt om een volledig beeld te krijgen van de kwaliteiten, ontwikkelpunten, drijfveren en gedragsstijlen van de (aspirant) franchisenemers. Hierdoor is het Franchise Ondernemers Assessment waardevol voor je als franchisegever en inspirerend voor (aspirant) franchisenemers.

De uitkomsten van dit ondernemersassessment kan je als franchisegever een totaalbeeld geven en extra vertrouwen om de langdurige samenwerking aan te gaan. Kortom, het helpt jouw recruitmentproces beter in te richten.

Door het zelfinzicht wat iemand krijgt via het ondernemers assessment kan een (toekomstige) franchisenemer als ondernemer alles uit zichzelf halen. Daarnaast kan er met de uitkomsten door franchisenemer en het franchisemanagement concreet gewerkt worden aan verbeterpunten. Zo helpt het Franchise Ondernemers Assessment om te zorgen dat er tijdens en na de start geen onnodige kostbare fouten worden gemaakt.

Belangrijke informatie over het Franchise Ondernemers Assessment

 • De onderwerpen en methodes die behandeld worden komen voort uit de decennia franchise ervaring van Koelewijn & Partners, in samenwerking met FranchisePlus.
 • Het ondernemersassessment is gebaseerd op het Franchise competenties praktijkmodel van Koelewijn & Partners, waarbij de nadruk gelegd wordt op die competenties die voor de franchisegever en het ondernemerssucces relevant zijn.  
 • Door de diversiteit aan assessment onderdelen heeft het een grote voorspellende waarde.
 • Het betreft een goed onderbouwd onderzoek naar de geschiktheid van de franchisenemer, conform de aanstaande franchisewet.
 • Het ondernemersassessment wordt begeleid en volledig ondersteund door de Franchise Recruitment Consultants, onder supervisie van officiële assessor Joost Bos, directeur van Koelewijn & Partners.
 • In overleg met jou wordt bepaald welke plaats het assessment krijgt, binnen jouw huidige recruitment proces.
 • Een (kandidaat) franchisenemer ontvangt bij afronding een persoonlijke ondernemersrapportage met bijbehorend ontwikkelplan. Dit document kan gebruikt worden tijdens de opstartfase als franchisenemer. Er is een kernachtig overzicht van de sterke en zwakkere punten van de franchisenemer, zodat de ondernemer optimaal gecoacht kan worden richting succes.

Het Assessmentrapport

Een franchise ondernemers assessmentrapport kun je beschouwen als een portret van de persoon, kwaliteiten, ontwikkelpunten en potentie, afgezet tegen de ondernemerswens. Het persoonlijke rapport bestaat uit onderstaande onderdelen:

 • Weergeven kwaliteiten, vaardigheden, drijfveren en gedragsstijlen.
 • Ontwikkelingsgebieden, zowel sterke als aandachtsgebieden. Hoe kan, per competentie, de ontwikkeling in gang gezet worden?
 • Persoonlijkheidsbeschrijving.
 • Beschrijving (deels grafisch) franchise ondernemerscompetenties met bijbehorende toelichtingen.
 • Duidelijke input voor persoonlijke ontwikkeling.

Onderdelen Franchise Ondernemersassessment:

 1. Intakegesprek ter kennismaking.
 2. Persoonlijkheidsvragenlijsten die online worden ingevuld.
 3. Capaciteitentesten die online worden ingevuld.
 4. Videopitch opgenomen door de (toekomstige) ondernemer.
 5. Feedback en aanbevelingen vanuit collega ondernemer, leidinggevende en/of een klant.
 6. Gestructureerd franchise diepte interview met bijbehorende assessmentoefeningen.
 7. Praktijksimulatie; “Franchisenemer in de praktijk”.
 8. Ontvangst en bespreking persoonlijk ondernemersrapportage met bijbehorend ontwikkelplan.

Hiermee kun je een weloverwogen beslissing maken over de selectie en ontwikkeling van jouw (potentiële) franchisenemers. Het assessment kan als geheel afgenomen worden, of indien gewenst op maat samengesteld worden. Als je onderstaand formulier invult, bekijken we wat voor jou het beste past aan de hand van de specifieke doelen en wensen van jouw franchiseorganisatie.