Is het inhuren van een franchise consultant noodzakelijk?

Is het inhuren van een franchise consultant noodzakelijk?

Franchiseformule starten
Franchiseformule uitbreiden
Franchiseformule versterken

Dit is een veel gestelde vraag van ondernemers die overwegen om hun organisatie te franchisen. Het simpele antwoord is nee, dat hoeft niet. Als je besluit om geen franchise consultant in te huren, is het aan te raden om wel over deze kennis binnen jouw bedrijf te beschikken. Dit kan via jou als ondernemer zelf zijn, maar dit kan ook iemand in de organisatie zijn. Vergeet hierbij niet dat alle kennis verkrijgen over franchise tijd en geld kost. Daarnaast kun je ook iemand in dienst nemen die ervaring heeft met franchise, wat ook tijd en waarschijnlijk uiteindelijk meer geld kost dan een consultant. Als je zelf niets leert over franchise, niemand inhuurt met ervaring en ook de diensten van een franchise consultant niet inschakelt, is de kans groot dat er dingen mis zullen gaan. Sinds de komst van de Wet Franchise, is het nog belangrijker geworden om te voldoen aan de wet- en regelgeving die gebruikelijk is bij franchiseorganisaties.

Zijn alle franchise consultants hetzelfde?

Het antwoord hierop is; absoluut niet en dit kan verwarrend zijn. Er zijn namelijk drie vormen van franchise advies. Sommige consultants of adviesbureaus, waaronder wij, bieden alle dienstverleningen, terwijl anderen zich misschien specialiseren in slechts één of twee stromingen.

  1. Franchise development consultants – Dit zijn de consultants die je zullen brengen van waar je nu bent naar de positie om franchisenemers te kunnen werven. Ze zullen je helpen met een haalbaarheidsstudie om te zien of de organisatie überhaupt "franchise-proof" is. Vervolgens wordt er gezamenlijk een franchise ontwikkelplan opgesteld. Hierin wordt het onderscheidend vermogen van de franchiseorganisatie, de toegevoegde waarde richting franchisenemers en de taakverdeling tussen franchisenemer en franchisegever uiteengezet. De meeste franchise development consultants helpen ook bij het ontwikkelen van een handboek en het opstellen van de juiste juridische documentatie.

  2. Franchise recruitment consultants – Dit zijn de consultants die je helpen met het vinden van franchisenemers. Zij beginnen met het bepalen van een werving- en selectiestrategie. Dit zorgt ervoor dat je geschikte aspirant-franchisenemers voor de juiste locaties kan selecteren. Indien gewenst kunnen deze consultants het gehele werving- en selectieproces uit handen nemen. Denk hierbij aan de werving van aspirant-franchisenemers, het nabellen van leads en het voeren van selectiegesprekken. Ook kun je ervoor kiezen om getraind te worden door deze franchise recruitment consultants, zodat jij of iemand binnen jouw bedrijf deze werkzaamheden op een juiste en effectieve manier kan uitvoeren.

  3. Franchise Operations consultants – Deze consultants zijn echte ervaringsdeskundigen. Zij kunnen de franchiseorganisaties helpen met het door ontwikkelen van processen en procedures. Ook helpen ze met de dagelijkse gang van zaken en kunnen zij fungeren als franchisemanager binnen de franchiseorganisatie.

Waar moet je dan op letten bij het aanstellen van een franchise consultant?

1. Referenties

Een franchiseconsultant is geen gereguleerde professional zoals een arts, accountant of advocaat. Vrijwel iedereen, ongeacht ervaring, mag zich franchise consultant noemen. Daarom zijn referenties erg belangrijk: wie hebben ze nog meer geholpen met franchiseprojecten? Zijn ze aangesloten bij de Nederlandse Franchise Vereniging? Wat is hun professionele achtergrond?

2. One size does not fit all

Als je naar de opticien gaat, lees je teksten van een kaart terwijl de opticien verschillende glazen uitprobeert om de sterkte te bepalen. Uiteindelijk zal de opticien de beste sterkte en bijpassende glazen voor je uitkiezen. Gebaseerd op jouw wensen en wat je nodig hebt. Maar wat als de opticien gewoon zijn eigen bril bij je opzet met de woorden: "Hier, deze werkten voor mij". Dan weet je dat dit geen goede opticien is, omdat hij niet verder "kijkt" dan zijn ervaring.

Misschien een gekke vergelijking, maar hetzelfde geldt voor franchiseconsultants, bijvoorbeeld als jouw toekomstige consultant zijn expertise heeft opgedaan door een tijdje bij McDonalds te werken. Ze hebben misschien een kortzichtige benadering door te zeggen: "Dit is hoe we het deden bij McDonalds". Daarom is het altijd het beste om een ​​consultant te zoeken met ervaring in meerdere branches en, idealiter, andere merken in jouw branche. Wees erg op je hoede voor de "goedkope en vrolijke" consultants die weinig meer bieden dan sjabloondocumenten en "kant-en-klaar" advies.

3. Wat kost een franchise consultant?

Dit hangt helemaal af van wat je wil dat ze voor jou doen. Als je op zoek bent naar iemand die je helpt vanaf het begin tot aan het werven van franchisenemers, dan worden er voorstellen op maat gemaakt. Hoe meer je de adviseur moet laten doen, hoe hoger de kosten zullen zijn. Ieder bedrijf in iedere branche is uniek. Afhankelijk van het concept en de branche, worden er voorstellen op maat gemaakt met een gedetailleerde uitleg van de werkzaamheden die de franchise consultants uitvoeren.

Samenvattend is franchising een langetermijninvestering waarbij een groot deel van de kosten vooraf wordt betaald. De ervaring leert dat deze investering zich normaliter met slechts enkele franchisenemers snel terugverdient. Het is echter de investering waard om het franchisemodel vanaf het begin op te zetten en een franchiseconsulent zal u hierbij zeker helpen.

Team Koelewijn & Partners

Koelewijn & Partners onderscheidt zich in de markt voor franchise ontwikkeling doordat wij als enige organisatie in Nederland een écht multidisciplinair team van development, recruitment en operations consultants 'in house' beschikbaar hebben. Bij opdrachten schakelen we op onderdelen met gespecialiseerde collega's van consultancy, recruitment, training en juridische zaken. Bovendien hebben we volop internationale ervaring en een uitgebreid internationaal netwerk van collega organisaties die in het betreffende land kunnen ondersteunen. Zodoende zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en realiseren wij het beste resultaat voor onze opdrachtgevers. Wil je meer weten over het inschakelen van een franchise consultant? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.