Franchisevestiging verkopen

Franchisevestiging verkopen

Bij het verkopen van een franchisevestiging komt er veel bij kijken, wij staan u graag bij met onze expertise!

Koelewijn & Partners begeleidt u bij het volledige proces van de verkoop van uw onderneming. Als u uw onderneming wilt verkopen, krijgt u te maken met fiscaal-juridische aspecten, het vinden van een geschikte koper, de waardebepaling, emotionele- en familiekwesties en uw (financiële) toekomst. Allemaal hindernissen die met een goede voorbereiding beter te nemen zijn. Door de emotionele betrokkenheid en de complexe materie bestaat de neiging om de opvolgingsproblematiek voor u uit te schuiven. Andere zaken eisen uw aandacht op. Echter is het zeer belangrijk om deze fase van uw onderneming goed voor te bereiden. Zoals hieronder beschreven zullen er verschillende stappen moeten worden genomen en worden er verschillende partijen bij betrokken. Koelewijn & Partners ondersteunt u hierin als adviseur en bewaart voor u het overzicht.  

Waardebepaling van uw franchiseonderneming

Ondernemen is hard werken. In de loop der jaren heeft u uw bedrijf elke dag een stukje verder opgebouwd. Hoewel u er niet dagelijks bij stilstaat, komt er een moment dat u afstand gaat doen van uw bedrijf. Wat de reden ook is, de verkoop van uw onderneming is op een gegeven moment een logische stap om de opgebouwde waarde te verzilveren. Er zijn veel factoren van invloed op de waarde van een onderneming, waaronder:

 • Levensfase van de onderneming
 • Plaats van vestiging
 • Afhankelijkheid van de ondernemer voor het succes
 • Historische prestaties
 • Toekomstverwachting in de branche
 • Rentestanden
 • Economische trends

Het waarderen van een franchiseonderneming is niet eenvoudig. Hiervoor moeten verscheidene elementen bekeken worden. Koelewijn en Partners werkt met verschillende partijen samen die de waardebepaling voor u kan berekenen. Naast de waardebepaling is het belangrijk om ook andere partijen in te schakelen zoals de accountant, advocaat, notaris en belastingadviseur.

Verkoopbrochure maken

Na de waardebepaling van uw franchiseonderneming, is het belangrijk om een franchise verkoopbrochure te ontwikkelen. Deze verkoopbrochure helpt u bij het overtuigen van de juiste overnamekandidaat voor uw franchiseonderneming. De brochure voorziet de potentiële koper van alle essentiële informatie waarmee hij of zij het vertrouwen krijgt om de beslissing te maken. De verkoopbrochure zal dan onderdeel worden van het Precontractueel Informatie Document wat aspirant-franchisenemers volgens de franchisewet vooraf moeten ontvangen.

De franchise verkoopbrochure

In een franchise verkoopbrochure kunnen onder andere de volgende onderwerpen worden meegenomen:

 • Toelichting over de franchiseformule
 • Uw historie als ondernemer en de redenen om te verkopen
 • Verzorgingsgebied
 • Marktpositie
 • Overnameoptie(s)
 • Exploitatie
 • Indicatie perspectieven
 • Overname voorwaarden
 • Overnameprijs
 • Gewenste transactiedatum

De verkoopbrochure als onderdeel van het Precontractueel Informatie Document

In aanvulling op de verkoopbrochure dient er ook een Precontractueel Informatie Document te worden overhandigd. Deze moet gedeeld worden als de kandidaat-franchisenemer heeft aangegeven serieuze interesse te hebben om uw franchisevestiging over te nemen en zich aan te sluiten bij de franchiseformule. Dit document moet in samenwerking met de franchisegever worden opgesteld en moet aangepast worden aan uw specifieke vestiging. De overnamekandidaat heeft na ontvangst van het Precontractueel Informatie Document recht op een stand-still periode van vier weken waarin hij of zij de nodige plannen kan uitwerken en eventueel extern advies kan inwinnen. Hierdoor is het verstandig om op tijd te beginnen als u uw franchisevestiging wil verkopen. De ervaring leert dat dit proces vaak een langere tijd in beslag neemt dan in eerste instantie geschat. Mede vanwege de stand-still periode die erbij komt kijken als ook andere stappen die de overnamekandidaat moet nemen zoals het doorlopen van het selectieproces van de franchisegever en het verkrijgen van financiering.

Franchisevestiging verkopen

Bij het vinden van een overnamekandidaat moet u op zoek naar iemand die een bestaande vestiging wil overnemen, die zich in een goede financiële positie bevindt om uw vestiging te kopen (inclusief pand, inventaris en mogelijke goodwill) en de kandidaat-franchisenemer moet opnieuw geselecteerd worden door de franchisegever.

Franchise+: het platform voor het verkopen van uw franchisevestiging

Franchise+ is ons zusterbedrijf en hét startpunt voor kandidaat-franchisenemers die op zoek zijn naar een franchiseformule. Het platform wordt jaarlijks door talloze kandidaat-franchisenemers bezocht. Zij hebben een groot bereik en kunnen ze u als geen ander helpen bij het verkopen van uw franchisevestiging!

Koelewijn & Partners als overname adviseur

Zoals u heeft kunnen lezen komt er ontzettend veel bij kijken om uw franchisevestiging te verkopen. Dit om alles in goede banen te leiden en de bedrijfsoverdracht goed voor te bereiden. We kunnen ons voorstellen dat u, naast het runnen van de onderneming, niet uw volledige tijd en aandacht hieraan kan besteden. Daarom staan we u graag bij als adviseur om alles in goede banen te leiden en overzicht te houden in het proces. Meer weten? Neem dan contact op met ons via onderstaand formulier.