Franchise en Wet DBA: Zorg dat u goed voorbereid bent
Bent u franchisegever of overweegt u een franchiseformule op te zetten? Dan heeft u vast gehoord over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Veel ondernemers gaan ervan uit dat een franchiseconstructie hen vrijwaart van risico’s rondom schijnzelfstandigheid, maar dit is een misverstand dat grote gevolgen kan hebben. De Wet DBA is namelijk specifiek ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, en ook franchiseovereenkomsten vallen binnen het bereik van deze wet.
Franchiseformule en Wet DBA: Wat betekent dit voor u?
Franchisegevers denken vaak dat een zorgvuldig opgestelde franchiseovereenkomst voldoende is om te voldoen aan de Wet DBA, maar de realiteit is complexer. De Belastingdienst kijkt niet alleen naar de inhoud van de overeenkomst, maar vooral naar hoe de samenwerking in de praktijk wordt ingevuld. Dit betekent dat zelfs met een waterdichte franchiseovereenkomst, uw formule alsnog het risico loopt op herclassificatie als een dienstverband.
Drie factoren in de Wet DBA die uw risico bepalen:
-
Gezagsverhouding
Als u als franchisegever te veel controle heeft over de dagelijkse activiteiten van uw franchisenemers, kan dit worden gezien als een gezagsverhouding. Dit kan leiden tot de conclusie dat er sprake is van een dienstbetrekking. -
Vervangingsrecht
Franchisenemers moeten in staat zijn om zichzelf te laten vervangen door een ander, zonder dat u als franchisegever hiervoor toestemming hoeft te geven. Indien dit niet mogelijk is, kan dit wijzen op een arbeidsrelatie. -
Ondernemingsrisico
Een echte ondernemer draagt ondernemersrisico. Wanneer uw franchisenemers geen financieel risico lopen en vooral onder uw instructies werken, kan de Belastingdienst dit zien als een teken van een dienstverband.
Wat verandert er in 2025?
Vanaf 1 januari 2024 intensiveert de Belastingdienst de handhaving op de Wet DBA. Franchisegevers die hun zaken niet goed op orde hebben, lopen een verhoogd risico op naheffingen en boetes. Zelfs als u denkt dat uw franchiseformule voldoet aan de wettelijke eisen, kan een inspectie uitwijzen dat de feitelijke uitvoering toch als schijnzelfstandigheid wordt beschouwd.
Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?
Bij Koelewijn hebben we ruime ervaring in het adviseren van franchisegevers over de Wet DBA en schijnzelfstandigheid. Wij helpen u om te voorkomen dat de samenwerking met uw franchisenemers wordt aangemerkt als een dienstverband.
Onze aanpak omvat:
- Grondige toetsing van uw huidige franchiseovereenkomst: We analyseren de bestaande overeenkomsten en adviseren u over noodzakelijke aanpassingen.
- Juridische ondersteuning bij de praktische uitvoering: Wij kijken niet alleen naar de papieren afspraken, maar ook naar de manier waarop deze in de praktijk worden nageleefd.
- Proactief advies om uw franchiseformule compliant te maken met de Wet DBA en de aanstaande vervanging hiervan, de Wet VBAR.
Laat ons uw zorgen wegnemen - Plan een vrijblijvend adviesgesprek
Twijfelt u of uw franchiseformule voldoet aan de Wet DBA? Of overweegt u van uw organisatie een franchiseformule te maken vanwege de Wet DBA? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. In een korte intake beoordelen we uw situatie en geven wij direct inzicht in eventuele verbeteringen die nodig zijn om compliant te blijven.
Vul hieronder het formulier in en ontdek hoe wij u kunnen ontzorgen en juridische risico’s kunnen minimaliseren. Ons team van experts staat voor u klaar!