Recruiters aan het woord Werving en selectie van franchisenemers, een 'vak apart'

Recruiters aan het woord: Werving en selectie van franchisenemers, een 'vak apart'

Recruitment
Match Service

Wat maakt een franchiseformule aantrekkelijk voor kandidaat-franchisenemers? Franchiseorganisaties zijn altijd op zoek naar kwalitatieve franchisenemers die de formule succesvol helpen expanderen. De ene organisatie krijgt de kandidaat-franchisenemers haast op een presenteerblaadje aangereikt. De andere organisatie heeft moeite om kandidaten te enthousiasmeren. Het werven van franchisenemers is een tijdrovende, continue doorlopende en secure klus. Er komt meer bij kijken dan het plaatsen van een advertentie en het voeren van een selectiegesprek. 

Niet iedere franchiseorganisatie heeft dit proces maximaal op orde of heeft de noodzakelijke expertise en mankracht in huis om dit traject adequaat in eigen beheer te houden. De doorlooptijd is relatief lang en kent veel ‘waste’ en afbreukrisico. Als Franchise Recruiters van Koelewijn & Partners weten we dat werving en selectie van franchisenemers ‘een vak apart’ is. Franchisegevers zijn immers niet op zoek naar werknemers, maar naar succesvolle ondernemers die een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de franchiseorganisatie. Franchisegever en -nemer gaan immers samen een lange termijnrelatie aan. Het is om die reden dan ook professioneel om (een deel van) de werkzaamheden die hiermee gemoeid gaan uit te besteden aan experts die hier dagelijks mee bezig zijn. 

Een succesvolle werving en selectie is altijd maatwerk. Samen met de franchisegever wordt een uniek plan van aanpak gesmeed. Voorwaarden voor een succesvolle samenwerking omvatten goede afspraken, een duidelijke focus, gedegen voorbereiding (verdieping in de organisatie en de markt), adequate opvolging en uitvoering. “Een goede communicatie met de opdrachtgever is hierin evident. Middels goede samenwerking behaal je immers maximaal rendement”. “Gedurende het traject evalueren we regelmatig hoe een en ander verloopt; welke mediakanalen we inzetten voor leadgeneratie, welke witte vlekken hebben de prioriteit om in te vullen, hoeveel gesprekken hebben we met een kandidaat, aan welke competenties moet hij of zij moet voldoen?”

Ondernemen is hot

De recruitmentafdeling van Koelewijn & Partners houdt zich dagelijks bezig met het werven, informeren, adviseren en selecteren van kandidaat-franchisenemers voor zeer diverse organisaties in verschillende branches. De recruiters nemen een duidelijke trend waar in de toename van het aantal franchiseaanvragen. Mensen durven weer te ondernemen en te investeren! De opkomst van alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding draagt hier tevens aan bij, in veel gevallen is dit een goede oplossing voor onze kandidaat-franchisenemers om ondernemen mogelijk te maken. “Ons kantoor kan beginnend-ondernemers hierin tevens begeleiden.”

Inzet van online marketing

Een groeiend aantal ondernemers komt met ons in contact via online marketing en social media. Ons recruitmentteam heeft alle kennis in huis om kanalen als Franchiseplus, Facebook en LinkedIn in te zetten bij de werving en selectie. “De inzet van professionele uitingen en het dagelijks monitoren en bijsturen ervan, draagt bij aan de leadgeneratie en dus het vinden van dé perfecte franchisenemer voor onze opdrachtgever”. 

De recruiters van Koelewijn & Partners werken al geruime tijd succesvol samen met Nederlandse franchiseorganisaties zoals: Simon Lévelt, Yarden, HouseHunting, Kickboxing-Institute en Broodje Ben. Daarnaast wordt er ook met internationale organisaties als: Profel Kozijnen & Deuren, German Doner Kebab en Fafa's samengewerkt op gebied van werving en selectie van (master)franchisenemers voor de Nederlandse markt. 

Wil je meer weten over één van deze franchiseformules of hoe wij jou als franchisegever op maat kunnen helpen met franchiserecruitment? Neem dan contact op met de Recruitment Consultants van Koelewijn & Partners Tel: 035-5485945