Webwinkels in franchiseland; 'veel te winnen'

Webwinkels in franchiseland; 'veel te winnen'

Omni-channel

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Koelewijn & Partners en Franchise+, blijkt dat franchiseorganisaties in Nederland zeer verschillend omgaan met hun e-commerce activiteiten. Niet alleen in de manier waarop een webwinkel richting de consument wordt gepresenteerd, ook in de afspraken die hierover met franchisenemers worden gemaakt. Een aantal opvallende conclusies: 

  • Voor een succesvolle webwinkel is de medewerking en ondersteuning van de franchisenemer van belang. Daarom dient er sprake te zijn van een (direct) financieel belang voor de franchisenemer. 
  • Eigen online winkels van franchisenemers zonder dat deze op elkaar zijn afgestemd, leiden in vrijwel alle gevallen tot ongewenste interne concurrentie en een zwakkere formule-uitstraling. 
  • Veel klanten vinden het prettig om bestelde producten af te halen in de winkel en dit gebeurt opvallend vaak. 
  • Het toewijzen van e-commerce omzet gebeurt op basis van klantlocatie (werkgebieden), op basis van opgehaalde bestellingen of op basis van klantvoorkeur. In deze laatste variant kan service of extra verkoop door de betrokken vestiging plaatsvinden.
  • Franchiseformules kunnen fysieke winkels benutten in de concurrentiestrijd, door in te zetten op cross-channel retail. Hierin worden online en offline winkels met elkaar verbonden.

Bij het opzetten van een online winkel naast de bestaande fysieke winkels, zal een franchisegever moeten kijken naar de wensen van de klant én het economische belang voor haar franchisenemers. Van belang is om in overleg met franchisenemers te kiezen voor een centrale aanpak waarbij de franchisegever het initiatief neemt en houdt. Aanbevolen wordt om de franchisenemers maximaal te laten profiteren van de e-commerce opbrengsten. Hier staat tegenover dat de franchisenemers ook moeten bijdragen in de investeringen en kosten van e-commerce. Fysieke winkel en webwinkel samen vormen straks de franchise die een ondernemer exploiteert. 

Ben je franchisegever of franchisenemer en heb je belangstelling om meer te weten te komen over jouw mogelijkheden, reageer dan naar info@koelewijn.nl of bel: 035- 5485946